1-część poradnika pomoże wam w zdobyciu pieniędzy które ułatwią dalszą grę. Adrian wpadł na pomysł, aby stworzyć serię poradników dla nowych graczy, który będzie zawierał wszystkie możliwe środki pomocy. Dlatego przyszedłem mu z pomocą i stworzyłem niniejsze poradniki . Zacznijmy od początku, jako świeżo zarejestrowany gracz nie mający pojęcia o grze. Często padają pytania , jak zarobić pieniądze? Odpowiedzi są trzy: sponsor, giełda i turnieje. [size=200:3qemnmyx]Sponsor[/size:3qemnmyx] Bierzemy sponsora który oferuje nam największe wynagrodzenie tygodniowe (nie za wygranie ATP itd tylko za tygodniówkę) gdy już wybierzemy takiego, możemy renegocjować nasz kontrakt jeśli poziom zadowolenia nie jest niższy niż 60%, mamy wtedy gwarancję że sponsor nie zerwie kontraktu. W pierwszych dniach gry zmieniamy sponsora prawie codziennie i zawsze będzie czekała na nas lepsza oferta. Warto pamiętać o tym że pieniądze od sponsora dostajemy na początku tygodnia czyli po trzecim dniu poprzedniego tygodnia po 24:00 gdy serwer podlicza dane i zaczyna się kolejny tydzień. Dzień 1 dostajemy na konto pieniądze po czym zrywamy kontrakt i podpisujemy kolejny dnia drugiego lub trzeciego, należy pamiętać o nie zrywaniu kontraktów w trzecim dniu, ponieważ nie dostaniemy wtedy pieniędzy. Po kilku miesiącach w grze sponsor się ustabilizuje, oferty będą podobne dlatego sponsora zmieniamy co raz rzadziej, najlepiej po wygranym turnieju. Oto co wypływa na ilość pieniędzy oferowanej przez sponsora: Czas w grze ( Im dłużej jesteś w grze typ lepsze oferty), pozycja w kraju i na świecie, czynnik losowy ( nam nieznany) oraz ilość pieniędzy zarobionych w turniejach podzielona przez ilość tygodni sezonu. Wynika z tego, że najlepszy możliwy sponsor jakiego można uzyskać jest po wygraniu 2 ATP w pierwszych dwóch tygodniach sezonu a następnie wygraniu Australian Open. Nikt tego nie dokonał, ale szacunkowo pojawiłby się sponsor dający 2 miliony / tydzień. [size=200:3qemnmyx]Giełda[/size:3qemnmyx] Chyba każdy wie czym jest i na czym polega więc ominę oczywiste i przejdę do sedna. Podstawowym pytaniem jest co kupować i kiedy. Najlepszym sposobem na zarobienie pieniędzy na giełdzie jest kupienie Microsofta / Philipsa kiedy są względnie nisko ( ok. 10$ za sztukę) a następnie poczekać aż urosną do co najmniej 15$. Zysk jest pewny, wystarczy czekać. Inne firmy są niewarte uwagi ponieważ jest limit na 10 00 akcji ( z drzewkiem możliwe 30 000) i żeby zarobić trzeba kupić ich jak nawięcej. Przykładowo: kupujemy 10 000 akcji Microsofta za 10$ i sprzedajemy za 15$, zysk 50% ( 50 000 $) kupujemy 10 000 akcji Beiersdorfa za 200$ i sprzedajemy po 205$ , zysk 2,5% (50 000$) ale skąd weźmiecie na początku 2 miliony na to? [smiley="smile"] Ok, mamy kasę ale jak ją wykorzystać ? Nie kupujemy sprzętu typu rakiety i buty bo one mają znaczenie dopiero w turniejach rangi challenger i ATP. We wcześniejszych fazach nic nam nie dają więc nie marnujcie pieniędzy ( i tak kupicie i przegracie [smiley="smile"] ). Ze sztabu trenerskiego kupujemy tylko i wyłącznie trenera. napisze łopatologicznie żeby każdy zrozumiał. Nie kupujemy skauta, managera, lekarza, fizjologa, dydaktyka ani taktyka. Zapytacie czemu ? Manager przydaje się jak macie kilka milionów na koncie wcześniej on nie ma znaczenia skaut - to tylko taki bajer który nie pomoże wam wygrywać. fajnie wygląda w profilu nic więcej. lekarz. można sobie go odpuścić bo jak macie złapać kontuzje to i tak ją złapiecie a kasy nie ma sensu na to marnować. taktyk- nic nie daje to tylko dla picu gdyż taktykę na miarę ATP czy Ch można ustawić bez jego pomocy dydaktyk to trudna sprawa którą opiszę w dalszej części poradnika fizjologa można kupić jak będziecie grać w szlemach wcześniej nie warto chyba że cena będzie dobra ale o tym też napiszę. Kolejna ważna sprawa to drzewko umiejętności które możemy trenować (w zakładce trening jest wielki prostokąt jak na niego klikniemy to widzimy dostępne skille) ale tutaj opiszę tylko jego część która wiąże się z pieniędzmi. dzięki punktom wykorzystanym w tak zwaną "niebieską drogę" możemy trochę zaoszczędzić , a nawet zarobić. jak popatrzymy na dostępne umiejętności to widzimy tańsze rakiety czy buty, możemy odblokować opcje która pozwoli nam na obracanie więkjszymi ilościami akcji np ze standardowcyh 10 tyś akcji możemy kupić aż 30 tyś jeśli dobrze rozdamy punkty. wszystkie skille macie dokładnie opisane w zakładce drzewka umiejętności więc nie będę naświetlał każdego z osobna ale jeśli komuś zależy na wzbogacaniu się to warto pomyśleć. Reasumując dział sprzedaży. nie kupujemy nic poza trenerem 2/3/4/5*. reszty sztabu nawet jak będziecie mieć za dużo pieniędzy co jest nie prawdą nie kupujcie 1-gwiadkowcyh bo nic a nic nie dają to tylko strata waszych pieniędzy. Choćby szedł skaut za 1$ to nie ma sensu go brac. Jak kupować ? Nic prostrzego. Czekam do samoego konca licytacji (godzina jest podana) i na 5 sekund przed końcem dajemy naszą oferte. czemu tak ? bo inni nie wiedzą ile mają zaoferować żeby was przebići wygrywa ten który lepiej to zaplanuje. prosciej- wystawicie 2 000$ na godizne przed koncem to ktos na pare sekund przed da 2 001$ i przegracie 1 dolarem bo nie znacie zamiaru innych. ciekawostka- jak oferujecie jakąś kwote to nie okrągłą. ktoś też może dać 2 000 więc zawsze oferujcie koncówke +1 np 2 003 to zawsze zwiększa wasze szanse na wygranie aukcji. tak więc powodzenia w bogaceniu się. w kolejnych poradnikach dowiecie się jak sobie radzić z turniejami , drzewkiem umiejętności itp
pomagal mi tak tylko zeby mi konta nie skasowali glupku a pozatym jezeli Nawet to jestes! bardzo nieupszejmy bo sie powinienes z tego cieszyc ze sobie pomagamy .Widze ze ci skrzydełka juz urosły! ps.Sławek jest lepszy od ciebie bo z nim nie wygrałem i nie wnikaj jak mi pomagał !!! MODZIE
Wieciu ja sie ciesze ze sobie pomagacie...czy kiedys mowilem inaczej??? Mi skrzydelka nie urosly...tu sie grubo mylisz! Nastepna sprawa...nigdy nie mowilem ze Slawek jest odemnie gorszy...zawsze mialem respekt do niego i do tego co na OT osiagnal...no i przedewszystkim nie wnikam w to jak Ci pomagal...wiec nie prowokuj!